černý čaj s cukrem a citronem
Černý čaj s cukrem a citronem patří mezi oblíbený horký nápoj, který navodí pocit pohody a prohřeje tělo. V černém čaji je průměrně 4% teinu, najdeme v něm také třísloviny, které způsobují jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť. Z vitamínů tu najdeme vitamín B1, P, C, z minerálních látek se tu nachází fluor, draslík a jiné látky. Citron přidá do nápoje vitamín C a cukr zmírní jeho trpkou chuť, ale přidá i kalorie.
Účinky na zdraví se různí dle způsobu, jakým je čaj připravován. Pokud se čajové lístky luhují jen 2 až 3 minuty, pak se uvolní tein, který stimuluje mozkové funkce, ale nezatíží naše srdce. Jeho účinek pak odeznívá pomalu a postupně. Když se černý čaj luhuje déle, myšleno do 5 minut, pak se uvolní navíc i třísloviny, které utlumí povzbudivý efekt teinu. Tyto třísloviny umí podpořit činnost trávicího systému, zklidní nám žaludek i střeva.
Maximální doporučenou dobu luhování, tedy 5 minut, se nedoporučuje překračovat. Nápoj je pak moc tmavý a hořký. Abyste z citronové šťávy získali vitamín C, pak ji přidávejte až do zchladlého čaje (ne do horkého). Vyluhované čajové sáčky můžete dále využít. Poslouží třeba jako hnojivo pro vaše pokojové květiny. Až je budete přesazovat, tak obsah čajového sáčku přimíchejte do jejich substrátu. V čaji je obsažen dusík, který je přirozeným hnojivem. Své využití má čaj i v péči o pleť. Vychladlý čajový sáček lze použít na podrážděnou pokožku, například spálenou sluncem nebo poštípanou hmyzem.