česneková polévka se šunkou, sýrem a krutóny
Česneková polévka se šunkou, sýrem a krutóny je dosti vydatný a kalorický pokrm. Na česnekovou polévku existuje více receptů, které se skládají z různých surovin. Společnou ingrediencí všech variací je snad jen tuk, česnek, majoránka a sůl. Někdo dává zavářku v podobě brambor, jiný používá pouze vývar, do kterého nakonec přidá zapečený toast či chlebové krutóny. Vydatnější česnečky často obsahují také slaninu, uzené maso, vejce, smetanu, sádlo a jiné suroviny.
Česnečka může sloužit jako „vyprošťovák“ po divočejší večerní oslavě, kdy se vypilo větší množství alkoholu. Česnek má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, podporuje trávení, působí jako antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, pročišťuje cévy, prospívá našemu srdci a pomáhá ničit parazity.
Česneková polévka se šunkou, sýrem a krutóny není příliš ideální pokud držíte redukční dietu. V tomto přípravě pro přípravu česnečky použijte jen domácí zeleninový vývar, který v talíři přelijte přes rozdrcený česnek, majoránku (nejprve ji promněte mezi prsty, aby se pěkně rozvoněla), sůl, pokrájenou zeleninu z vývaru a vařené brambory. Do polévky přidejte také rozumné množství olivového oleje lisovaného za studena (přidávejte až těsně před podáváním). Jídlo si můžete ozdobit strouhaným nízkotučným sýrem. Vyhněte se tučným sýrům a smaženým krutónům.