chléb konzumní kmínový
Chléb konzumní kmínový se tradičně vyrábí převážně z pšeničné a žitné mouky. Přidává se také voda, jedlá sůl, kmín a zákvas. Méně často se přidávají i semínka – například sezamová. Konzumní chléb si každá pekárna peče dle vlastní receptury. Proto nelze říci, co přesně obsahuje.
Konzumace chleba pozitivně ovlivňuje funkci zažívacího ústrojí díky obsažené vláknině. Pokud kupujeme konzumní chléb, je lépší vybírat takový, který má vyšší podíl žitné mouky než pšeničné. Tato mouka je považována za zdravější. Obecně se doporučuje druhy chleba spíše střídat, abychom tělu zajistili, co největší pestrost. Kromě chleba zařazujeme do jídelníčku i další zdravé pečivo.
Můžete si také připravit vlastní chléb, ať již ze koupené chlebové směsi nebo podle své fantazie. Nebo s námi zkuste upéct jednoduchý Pavlinčin chlebíček. Při pečení je dobré chléb průběžně potírat vodou, a to jak při kynutí, po vykynutí, tak i ještě teplý po dopečení. Zabrání se tím praskání kůrky. Pokud si chcete ulehčit práci, tak je skvělou volbou domácí pekárna, do které jen nasypete ingredience a chléb se upeče sám. Můžete mít tak vlastní čerstvý chléb každý den.