chléb toustový celozrnný
Výhodou celozrnného chleba a pečiva je vyšší obsah vlákniny, vitamínů i minerálních látek a stopových prvků. Důvodem je fakt, že k pečení těchto produktů se používá mouka, která se vyrábí z celých obilných zrn.
Celozrnný chléb (a pečivo) by se na jídelníčku zdravých dospělých lidí měli objevovat pravidelně. Chléb a pečivo z vymleté mouky je naopak vhodné pro menší děti, které ještě nemají dostatečně připravený trávicí trakt na vyšší příjem vlákniny.
Při výběru baleného produktu pečlivě sledujte informace na výrobku. Někdy se do chleba používají látky, které mohou způsobovat alergie nebo jiné zdravotní potíže. Lidé si často pletou pojmy „vícezrnný“, „celozrnný“ či „cereální‘. Jde ale o tři naprosto odlišné věci. „Vícezrnný“ znamená, že do těsta jsou kromě pšenice a žita přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin, luštěnin či olejnin a to v celkovém množství nejméně 5 %. „Cereální“ znamená vyrobený z mouky. Může se jednat o klasickou, i celozrnnou mouku. „Celozrnný“ je chléb a pečivo které se vyrábí převážně z celých obilných zrn – tedy endospermu, ale i obalu a klíčku.