chlebánek žitný
Chlebánek žitný se tradičně vyrábí z chlebové žitné mouky, žitného kvasu, vody a soli. Často se přidává také kmín, poněvadž dodá lepší chuť a pomůže s trávením.
Kvalitní žitné kváskové pečivo určitě patří do vyváženého jídelníčku. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení a činnost našich střev. Také nás na delší dobu zasytí, a tak nebudeme mít brzy hlad. Kváskové žitné pečivo je lépe stravitelné a obsahuje cenné minerální látky.
Chlebánek žitný je vhodný jako základ zdravé svačinky, snídaně i večeře. Ideální je pečivo kombinovat s kvalitní bílkovinou (kuřecí či krůtí šunka, olomoucké tvarůžky, sýr cottage, vařené vejce, tuňák ve vlastní šťávě, ...), domácí pomazánkou (tvarohová, avokádová s vejcem, fazolová, tvarůžková, ...) a čerstvou zeleninou (okurka, rajče, paprika, ledový salát, mrkev, ...). Pečivo je vhodné uchovávat zabalené v utěrce, ne v igelitovém sáčku, vydrží pak déle čerstvé a chutné.