cuketové placičky
Na cuketové placičky existuje řada odlišných receptů. Společnou surovinou však zůstává cuketa, která v syrovém stavu obsahuje asi 90 % vody, mnoho vlákniny, minerálních látek (zejména vápník a hořčík), karoten a vitamíny (A, E, či B).
Přesný účinek toho pokrmu na naše tělo se vždy odvíjí podle konkrétního receptu. Pokud držíte redukční dietu, přizpůsobte tomu volbu surovin (vyhněte se velkému množství tuku, uzeninám a sýru) i technologickou úpravu pokrmu (pečení v troubě, pečení na sucho na pánvi, ...). Samotná cuketa obsahuje velmi málo kalorií, neobsahuje tuk ani rafinovaný cukr.
Nastrouhanou cuketu je třeba nechat „vypotit“ a slít z ní přebytečnou tekutinu, aby placičky nebyly rozmočené a netrhaly se. Výhodou je, že na cuketové placičky stačí jen pár základních ingrediencí, které najdete doma téměř každý, kdo alespoň občas vaří.