cukr bílý
Bílý cukr je velmi dobře stravitelná potravina s vysokým obsahem energie a bez téměř žádných dalších živin. Cukr, glycidy a sacharidy patří mezi nejlepší energetické živiny.
Nadměrný a pravidelný příjem cukru vede ke vzniku obezity, narušuje zubní sklovinu a urychluje proces stárnutí (zvýšené poškození tkání vlivem dlouhodobě vysoké hladiny glukózy v krvi). Při tělesné námaze stoupá spotřeba cukru v těle. Všechny nespotřebované cukry se přetvářejí na tuky a ukládají se v těle.
Cukr lze u některých pokrmů a nápojů zcela vynechat nebo nahradit zdravějšími variantami sladidel, z nichž některá jsou kalorická (med, fruktóza, datlový sirup, sirup z agáve) a některá nízkokalorická (stévie, sukralóza, „Cukropur“). Umělá sladidla lze také použít, ale ta mohou mít podle některých zdrojů též nepříznivý vliv na naše zdraví. Pokud chcete odvyknout slazení čaje, kávy a konzumaci sladkých limonád, doporučujeme cukr z jídelníčku odebírat postupně. Tělo si tak bude zvykat na jeho nižší příjem a časem můžete bílý cukr z jídelníčku zcela vypustit. Pokud vynecháte cukr ze stravy ze dne na den, je pravděpodobné, že se k jeho konzumaci ve velkém zase brzy vrátíte. Vše je otázkou zvyku a také dostatku komplexních sacharidů ve vašem běžném denním jídelníčku. To samé platí u cukrovinek (nahradit je můžete doma upečeným moučníkem či domácí zmrzlinou).