debrecínská pečeně vepřová
Debrecínská pečeně vepřová se vyrábí z vepřové pečeně, pitné vody, jedlé soli a dalších přídatných látek. Obsah živin v pečeni závisí také na způsobu chovu zvířete (možnost pohybu, krmivo, případně doplňky krmiva) a později na konkrétní úpravě pokrmu (množství přidávaného tuku, další použité ingredience...).
Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, draslík, vitamíny skupiny B, ale najdeme v něm i poměrně velké množství tuku (obsah tuku se v jednotlivých částech zvířete liší). Při dobrém výběru masa se i vepřová pečeně může občas stát součástí jídelníčku zdravých a aktivních osob. Lidé s potřebou redukce hmotnosti by měli konzumovat spíše vysokoprocentní vepřovou, kuřecí či krůtí šunku.
Vyhněte se uzeninám, u kterých si nejste jistí jejich složením nebo mají velmi dlouhý seznam ingrediencí. Další nevýhodou vyrobených uzenin je malá možnost, jak sledovat kvalita masa. Dejte přednost čerstvému masu z českého chovu, které si sami připravíte doma a nakrájíte na tenké plátky. Debrecínská pečeně vepřová se nejčastěji konzumuje s pečivem nebo chlebem, a tak pokud máte možnost, tak si aspoň doma upečte své vlastní pečivo (celozrnné housky, žitné kváskové pečivo, ...).