domácí mazanec
Domácí mazanec se tradičně peče na Velikonoce, které jsou oblíbeným jarním svátkem. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, droždí, vaječných žloutků, mléka, másla, rozinek, mandlí, citrónové kúry, špetky soli, anýzu a rumu se vypracuje hladké těsto, které se nechá vykynout. Vykynutý bochánek se navrchu nařízne do křížku, lehce se potře vejcem, posype plátky mandlí a dá se péct do trouby.
Sladké pečivo, které se připravuje z bílé mouky, cukru a tuku, je zdrojem takzvaných prázdných kalorií. Vedeme-li aktivní životní styl, tak nám jednou za rok o svátcích neuškodí. Pamatujte, že vždy záleží na celkovém množství jídla, které za celý den zkonzumujete. Pokud si tedy dopřejete něco kaloričtějšího, tak podle toho upravte svá ostatní jídla.
Ideální je, když si mazanec opravdu upečeme doma. Vyhneme se tak konzumaci přídatných látek a nekvalitních levných tuků, které balené výrobky z obchodu hojně obsahují. Navíc je možné tuto pochoutku připravit i o něco zdravěji, stačí místo obyčejné mouky použít například špaldovou nebo žitnou.