dýňová hokkaido polévka
Dýňová hokkaido polévka je typická svou krásnou oranžovou barvou. Na dýňovou polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept. Základem pokrmu je dýně Hokkaido, která se může kombinovat s dalšími druhy zeleniny (cibule, mrkev, celer, petržel, ...), dále se mohou přidávat brambory, batáty, topinambury, máslo, smetana, sýr, vejce, uzenina, koření, mořské řasy, tofu a další ingredience.
Konzumace dýně a pokrmů z ní se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Tato zelenina má také močopudné a žlučopudné účinky a pomáhá vylučovat z těla toxiny. Nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční a ledvinové potíže.
Dýně Hokkaido se může konzumovat i se slupkou, naprosto výborná je pečená v troubě. Dýňová semínka nevyhazujte, můžete si je usušit a opražit. Tato pochoutka navíc pomáhá proti roupům, hlístům a škrkavkám. Pokud svou dýňovou polévku vylepšíte i smetanou, praženými semínky a krutónky nebo pečivem, pak se může stát i samostatným chodem.