ementál 45% tuku
Ementál 45% tuku se tradičně vyrábí z kravského mléka, mlékařské kultury, syřidla a jedlé soli. Jedná se o tučnější druh sýra. Ementál původně pochází ze Švýcarska a bezpečně ho poznáte podle jeho typických ok, nebo-li dírek. Tato oka vznikají při jeho kvašení a vytváří je oxid uhličitý.
Tvrdé sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, což je přínosné pro naše svaly, kosti, zuby i nehty. Pokud se snažíte o redukci váhy, pak si vybírejte méně tučné sýry (do 30% tuku). Nemáte-li s váhou problém, pak ementál 45% tuku můžete občas zařadit do svého jídelníčku. Poněvadž se jedná o mléčný výrobek, tak by se jeho konzumaci měli vyvarovat osoby s naprostou intolerancí mléka a laktózy. Do svého jídelníčku ho ale klidně mohou zařadit osoby s bezlepkovou dietou.
Ementál 45% tuku můžeme jíst s pečivem a se zeleninou (okurka, paprika, cherry rajčata, salát, rukola, ...). V kombinaci s ovocem (hroznové víno, žlutý meloun, datle, fíky, ...) může skvěle posloužit jako zobání k vínu. Využívá se i pro přípravu low carb pizzy, která potěší nejen vyznavače nízkosacharidového stravování.