Gouda plátkový tavený sýr 45 % tuku Vian
tavené sýry obsahují kromě mléčné složky také fosforečnany a někdy i jiné přídatné látky.
výživová hodnota tavených sýrů nedosahuje úrovně přírodních sýrů. Může za to tepelná úprava při jejich výrobě a přidávání tavících solí (ve formě fosforečnanů). Díky tomu klesá obsah vitamínů i hodnota bílkovin a naopak roste obsah fosforu a sodíku. Přitom u nás, jak známo, většina lidí přesoluje. Fosforečnany jsou látky, které sice hrají důležitou roli pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mu mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat vyplavování vápníku z těla a dokonce ho odebírat z kostí. Konzumaci tavených sýrů by se měli vyvarovat zejména jedinci s diagnostikou osteoporózy či osteomalacie a děti. U dětí je potřeba zvýšeného množství vápníku dána nároky na růst a vývoj kostí, zubů...
tavené sýrové plátky Vian nahraďte přírodním plátkovým sýrem. Tavený sýr (i plátkový) si můžete vyrobit také doma. K přípravě vám postačí kostka měkkého tvarohu, trocha jedlé sody, kousek másla a malé množství soli.