Grana Padano
Sýr Grana Padano se vyrábí z nepasterizovaného mléka, soli, syřidla a látky E1105 – lysozym. Z výživových hodnot je bohatý na bílkoviny a tuky.
Sýry jsou zdravé a určitě je dobré, aby měly místo v našem jídelníčku. Druhy sýra je však vhodné střídat. Volte ty, které obsahují co nejméně přídatných látek a soli. Pokud držíte redukční dietu, zaměřte svou pozornost na sýry, které obsahují do 30 % tuku v sušině. Látka E1105 – lysozym, kterou tyto sýry obsahují, by v malém množství pro zdravé jedince neměla žádné nežádoucí účinky. Alergici na vejce by si však měli na tuto látku dát pozor, vyrábí se totiž z vaječných bílků.
Tento sýr najde uplatnění především v teplé kuchyni (zapékané pokrmy, sýrové omáčky apod.). Výborně se hodí zejména pro zapékání těstovin, brambor a zeleniny. V našich receptech najdete spoustu inspirace, zkuste třeba skvělou pečenou dýni nebo zapečenou quinou.