hořčice plnotučná
Základem plnotučné hořčice je hořčičné semínko smíchané s vodou. Dále se přidává cukr, ocet, sůl, koření, konzervanty nebo další přídatné látky.
Zdravému člověku by konzumace plnotučné hořčice v obvyklém množství neměla uškodit. Pozor si musí dávat zejména alergici. Samotné hořčičné semínko je alergen a některé další přidávané látky mohou být též alergenní. Konzumace hořčice také není vhodná pro osoby se zánětem žaludku. Hořčičná semínka způsobují prokrvení zažívacího traktu, čímž urychlují trávení a látkovou výměnu. Jejich konzumace se doporučuje i při špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči. Dále příznivě působí proti vysokému krevnímu tlaku či kornatění cév. Placka z rozemleté hořčice s moukou tiší revmatické bolesti.
Při výběru hořčice sledujte přesné složení výrobku. Na trhu jsou i čistě přírodní produkty, které seženete zejména v prodejnách se zdravou výživou a bioprodukty. Jejich předností je, že se vyrábí podle tradičních receptur, a tak se obejdou bez nebezpečných 'éček' typu potravinářská žluť a jiných pro tělo nevhodných látek. Plnotučná hořčice skvěle dochutí pomazánky, omáčky (zejména znojemskou) i různé masové pokrmy.