jitrnice
Jitrnice je výrobek z tučného vepřového masa, které se důkladně okoření a zahustí pečivem rozmáčeným ve vývaru. Vzniklá směs se plní do střívek a vaří ve vodě. Průmyslově vyráběné zabijačkové výrobky mohou být zdrojem nevhodných přídatných látek.
Konzumace tučných masných výrobků není vhodná zejména pro pacienty s vysokou hladinou krevních tuků, hypertenzí, nadváhou, obezitou nebo šetřící dietou. Jitrnice nelze považovat za zdraví prospěšné, poněvadž obsahují mnoho nevhodného tuku a sacharidů. Pokud však žijete aktivním životním stylem, stravujete se převážně zdravě, nemáte zdravotní potíže (cukrovka, problémy s hypertenzí či vysokou hladinou krevního cholesterolu apod.), jedna malá jitrnice vám jistě výjimečně neublíží
Jitrnice chutná s chlebem nebo vařeným bramborem a dušeným zelím. Když už si ji dáte, tak ji nezapomeňte doplnit také kysaným zelím, které vám zajistí přísun vlákniny a vitamínů. Další možností je jako přílohu zvolit zelný salát a celozrnný chléb. Jitrnice se dají jíst jak studené, tak i teplé, nejčastěji opečené.