kaiserka
Kaiserka patří mezi pečivo, které se peče z klasické bílé pšeničné mouky, vody a pekařské směsi (obsahuje zpravidla vlákninu, sušené brambory, kukuřičnou krupici, ...). Ve složení je také rostlinný olej, droždí a sůl. Často se přidávají i další přídatné látky jako jsou různé stabilizátory a emulgátory, zahušťující látky, a cukr. Často se na nich objevuje i různá posypka (mák, kmín, slunečnice, semínka, ...).
Pšeničné bílé pečivo a chléb by se na našem jídelníčku měli vyskytovat spíše svátečně nebo vůbec. Hlavní nevýhodou těchto výrobků je, že obsahují méně výživných látek a vlákniny, a tedy nás tolik nezasytí, a pak máme brzy znovu hlad. Naopak kvalitní celozrnné pečivo a chléb obsahují více vlákniny a minerálních látek, a tak nás zasytí na mnohem déle.
Dalším důležitým faktorem ve výběru pečiva je i věk konzumenta. Poněvadž bílé necelozrnné pečivo je naopak doporučováno pro malé děti, které ještě nemají dokonale vyvinutý trávicí systém, a to celozrnné by jim mohlo způsobit trávící potíže. Dospělí jedinci by měli dávat přednost celozrnnému pečivu. Ideální je jíst takové pečivo, u kterého jsme si jisti jeho složením. Když si budete pečivo péct doma, pak budete mít dokonalý přehled o jeho složení. Domácí pečení není zas tolik složité, stačí si vybrat správný recept a držet se postupu. Vyzkoušejte s námi třeba celozrnné housky.