karbanátek smažený
Karbanátek smažený se řadí mezi rychle hotové, ale také velmi kalorické pokrmy. Je to dáno zejména vysokým obsahem tuku. Ten se vyskytuje jak již v samotném mletém vepřovém mase, tak i v oleji, který se používá při smažení.
Smažená a tučná jídla nejsou vhodná pro dietní režim a není možné je doporučit ani pro častou konzumaci do běžného jídelníčku. Příjem nekvalitního tuku zvyšuje hladinu cholesterolu, přispívá k ucpávání cév a vede k nabírání hmotnosti. Mleté maso je možné využít i v jiných receptech, které budou pro naše tělo mnohem vhodnější.
Pokud si smažený karbanátek nemůžete odepřít, tak můžete ušetřit nějaké kalorie, když vhodně zvolíte přílohu. Skvělou volbou je přírodně upravená zelenina bez tuku (dušená, napařená, grilovaná, ...) nebo zeleninové pyré (dýňové, celerové, brokolicové, květákové, ...). Výborný je i zeleninový salát, který lze připravit v různých variantách (mrkvový s chilli, salát s rukolou a mangoldem, ...). Plusem čerstvé zeleniny je, že vám dodá cenné vitamíny a vlákninu.