kopr
Kopr patří mezi aromatické byliny, které se používají k ochucení pokrmů. Bylina se vyznačuje dlouhým stonkem se zvláštními listy a žlutými květy, které připomínají deštník. Kopr má zvláštní vůni a chuť, někteří lidé ho milují a jiní naopak nesnáší. Tato bylina se také může zamrazit i usušit.
Kopr je velmi prospěšný pro naše zdraví díky vysokému obsahu vitamínu C a A. Dále je jeho součástí betakaroten, vápník, hořčík a kobalt. Výborné je, že kopr neobsahuje téměř žádné kalorie a stačí ho přidat jen malé množství k ochucení pokrmu. Tato zelená aromatická bylina je užitečné pro zdraví a krásu kůže, ostrý zrak a zdraví naší krve.
Kopr se často používá k ochucení salátů, zálivek, dipů, dresinků, polévek, omáček, masa a ryb (marinovaný losos). Připravuje se z něj také speciální koprová omáčka, která se tradičně podává buď s vařeným vejcem nebo hovězím masem, nejběžnější příloha k ní jsou vařené brambory nebo houskový knedlík.