kukuřice
Kukuřice se k nám dostala ze střední Ameriky z Mexika. Kukuřice obsahuje hlavně sacharidy, to zejména ve formě glukózy. Najdete tu také cenné vitamíny B1, B3, B5, B9, a minerální látky jako železo, mangan, hořčík, selen či zinek.
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy v organismu. Obsažené minerální látky přispívají tvorbě krve, okysličování buněk, udržují správnou hladinu hormonů, zdravou pleť, silné vlasy nebo podporují plodnost a potenci. Vysoký obsah cukrů je energií pro naše tělo i mozek. Chcete-li zhubnout, pak dávejte pozor na to, kolik kukuřice sníte a jaká je její úprava. Nejlepší je kukuřici uvařit pouze ve vodě, připravit na páře či upéct na sucho v troubě.
Na trzích se často prodává různě upravená kukuřice - vařená, pečená i smažená. Často se i vařená kukuřice dochucuje solí a potírá se máslem, výsledné jídlo pak obsahuje mnohem více tuku. Aby si vařená kukuřice zachovala co nejvíce prospěšných látek, vařte jí šetrně – nejlépe v páře a jen po nezbytně nutnou dobu. Kukuřici pak můžete jíst jako přílohu k masu nebo zrnka vyloupat a použít je do hotového jídla (rizota, kuskusu, pohanky, bulguru, těstovin, ...).