vařená kukuřice
Vařená kukuřice se výborně hodí jako příloha k masu i k sýru. Z hlavních živin v kukuřici najdeme především sacharidy (zejména ve formě glukózy). Tato zelenina dále obsahuje vitamíny B1, B3, B5, B9, z minerálních látek pak železo, mangan, hořčík, selen či zinek.
Všechny výše uvedené vitamíny řady B jsou nezbytné pro správnou funkci orgánů a metabolické procesy v organismu. Obsažené minerální látky přispívají tvorbě krve, okysličování buněk, udržují správnou hladinu hormonů, zdravou pleť, silné vlasy nebo podporují plodnost a potenci. Vysoký obsah cukrů je energií pro naše tělo i mozek. Pokud držíte redukční dietu, volte přiměřenou porci této zeleniny a doplňte ji dostatkem bílkovin (plátek masa, nízkotučný sýr, vejce, ...).
Na ulici se můžete setkat s vařenou, v másle máčenou a solenou kukuřicí, jejíž obsah živin je samozřejmě odlišný. Kukuřice máčená v másle obsahuje více tuku a tím pádem má také vyšší energetickou hodnotu. Aby si vařená kukuřice zachovala, co nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek, vařte jí šetrně – nejlépe v páře a jen po nezbytně nutnou dobu. Takto upravenou kukuřici lze sníst samotnou nebo vyloupat její zrníčka a přidat je do kuskusu, zeleninové směsi, těstovin i rizota.