zelené olivy
Zelené olivy Z hlavních živin jsou v zelených olivách zastoupeny nejvíce tuky, dále zde najdeme asi 10 x méně bílkovin a zanedbatelné množství sacharidů. Olivy jsou zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a obsahují také mnoho minerálů (vápník, železo, měď, ...).
Olivy posilují imunitu i srdce, zpomalují proces stárnutí, mírní bolesti způsobené záněty, snižují pravděpodobnost výskytu revmatických chorob, chrání všechny žlázy produkující hormony a využívány jsou také v kosmetice. Olivy už v malém zkonzumovaném množství zahánějí pocit hladu a tím mohou napomáhat redukci hmotnosti, dají se použít i jako ideální svačinka při redukční dietě.
Olivy se prodávají jak s peckou, tak bez pecky. Nejrůznější náplně vám umožní volbu podle vašich představ a chutí. Je opravdu z čeho vybírat. Na trhu naleznete třeba tyto varianty oliv: plněné paprikovou pastou, paprikou (sladkou i pálivou), tuňákem, ančovičkami, mandlemi, lososem, česnekem, citrónem, pomerančem, sýrem, slaninou, šunkou, krevetami, kapary aj. Své příznivce si našly i olivy naložené do bylinek. Zelené olivy skvěle ochutí rajčatovou omáčku nebo ozdobí pizzu.