kuře na paprice
Kuře na paprice je oblíbená omáčka, která se podává s těstovinami nebo houskovým knedlíkem. Podle klasické receptury se omáčka ke kuřeti na paprice skládá z většího množství tuku, v podobě másla, sádla či oleje (součástí jíšky) a smetany (ke šlehání nebo zakysané). Dále zde najdeme vývar z kuřete, vodu, mléko, sůl a koření (pepř a sladkou papriku). Může obsahovat i jiné přísady dle konkrétních zvyklostí nebo receptů.
Konzumace smetanových omáček se pro vysoký obsah tuků nedoporučuje. Pokud ale netrpíte nadváhou a žijete aktivním způsobem života, pak si občas takovou omáčku můžete dopřát. Při redukční dietě dávejte přednost omáčkám se zeleninovým základem nebo jídlům na přírodní způsob (bez smetanové omáčky).
Vhodnou přílohou k pokrmu jsou těstoviny, houskové knedlíky či noky. Máte-li rádi knedlíky, ale chcete žít zdravěji, pak můžete zkusit pro změnu špaldovo bramborové knedlíky nebo ty ovesné.