kváskový chléb
Kváskový chléb se připravuje kynutím z chlebového kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Můžete do něj také přidat i své oblíbené koření, semínka, sušená rajčata, smaženou cibulku nebo česnek.
Chléb připravený z kvásku je zdravější než ten připravený z droždí. Droždí je dnes totiž často plné nezdravých přídatných látek (například kyselina sírová, fosforečnany, amoniak a různé emulgátory). Zatímco žitný kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Když kvasí pak se uvolňují i aromatické látky, kyselina octová i mléčná a oxid uhličitý. To má za následek přírodní konzervaci chleba, a tak nám vydrží déle čerstvý a neplesniví.
Kváskový chléb si s námi můžete upéct i doma, zkuste ten žitný. Chléb můžete 'zapařit' i ve vaší troubě, stačí když během předehřívání trouby do dolní části nalijete vodu, která se postupně zahřeje a bude se odpařovat. Takto s párou upečený chleba bude výborný. Domácí chléb nedávejte do igelitového sáčku, ale zabalte ho do čisté utěrky, vydrží vám déle chutný.