Květový med s lípou Včelařství Domovina
Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů lípy. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Velký podíl v něm má také lipová medovice. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Lipový med – popis a zajímavosti Lípa je náš národní strom, ale víte také, že: jím byla prohlášena na pražském Všeslovanském sjezdu v revolučním roce 1848, naši předkové věřili v její magické schopnosti a hojně ji využívali v lidovém léčitelství, Tatrovická lípa na Karlovarsku měla až do vichřice v roce 1997 obvod kmene skoro 17 metrů?
A jak máme lipový med nejraději? Líp je s lípou a nejlépe s lipovým medíkem. Do čaje ho můžete kápnout během celého roku a hned vás pořádně protáhne. Vynikající je také na pečivo: křupavý rohlíček, čerstvý chléb, máslo a lipový med, to je panečku snídaně jako ze sna. (A teď vám pošeptám velké tajemství: lipový med je úúúžasný i jen tak na lžičku. Zdravý hřích!)