Lečo zeleninové nám nabízí velké množství zeleniny a vlákniny. V pokrmu najdete především různě barevné papriky, cibule a rajčata, které se restují na rostlinném oleji.
Zeleninové lečo patří do zdravého životního stylu i do redukčního režimu, poněvadž obsahuje málo kalorií a hodně živin. Ideální je doplnit pokrm i bílkovinou, aby byl vyvážený a lépe nás zasytil a dodal více živin. Pokud je pokrm připraven pouze ze zeleniny, tak je vhodný i pro vegetariány a vegany.
Výhodou je, že zeleninové lečo snadno zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jen nakrájet vybranou zeleninu, lehce ji orestovat na cibuli a pak chvíli podusit pod pokličkou. Jídlo můžete snadno obměnit, stačí jen přidat další druhy zeleniny, například cuketu, lilek či dýni. Jídlo bude barevnější i bude mít zajímavější chuť a pestřejší spektrum živin. Zeleninové lečo je také možné kombinovat s masem (kuřecí kousky s lečem), rybami, tofu nebo seitanem.