losos grilovaný bez kůže
Losos grilovaný bez kůže patří mezi oblíbená a zdravá jídla plná bílkovin. Losos se řadí mezi tučné ryby (nejvíce tuku je soustředěno v kůži, která konkrétně v tomto pokrmu chybí). Z hlavních živin losos obsahuje zejména bílkoviny a tuky, hlavně ve formě omega 3 nenasycených mastných kyselin. Z vitamínů a minerálních látek jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, vitamín D, vápník, hořčík či železo.
Nenasycené mastné kyseliny omega 3 mají na náš organismus příznivý efekt, na rozdíl od těch nasycených. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic), působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ryby obsahují vitamín D, který ovlivňuje funkci svalů (a tím i naší sílu) a spolupůsobí při využití vápníku. Grilovaný losos určitě patří na zdravý jídelníček a to i přesto, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Hodí se i na zpestření jídelníčku osob s redukční dietou, pozor na množství masa na porci a na volbu vhodné přílohy.
Ryby by se měly na našem jídelníčku objevovat každý týden - ideálně alespoň dvakrát. Jejich druhy je doporučeno střídat, abychom tělu zajistili co největší rozmanitost. Vyzkoušejte také lososa uvařeného v páře, podušeného ve vlastní šťávě nebo právě grilovaného, který je podáván s brokolicovou rýží.