losos bez kůže grilovaný v troubě
losos patří mezi tučné ryby (nejvíce tuku je soustředěno v kůži, která konkrétně v tomto pokrmu chybí). Z hlavních živin losos obsahuje zejména bílkoviny a tuky (hlavně ve formě omega 3 nenasycených mastných kyselin). Z vitamínů a minerálních látek jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, vitamín D, vápník, hořčík či železo.
nenasycené mastné kyseliny omega 3 mají na rozdíl od těch nasycených na náš organismus příznivý efekt. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic), působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ryby obsahují vitamín D, který ovlivňuje funkci svalů (a tím i naší sílu) a spolupůsobí při využití vápníku. Grilovaný losos určitě patří na zdravý jídelníček a to i přesto, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Hodí se i na zpestření jídelníčku osob s redukční dietou (pozor na množství masa na porci a na volbu vhodné přílohy).
ryby by se měly na našem jídelníčku objevovat každý týden (ideálně alespoň 2x). Jejich druhy je doporučeno střídat, abychom tělu zajistili co největší rozmanitost. Vyzkoušejte také lososa uvařeného v páře nebo podušeného ve vlastní šťávě.