loupaná krájená rajčata v rajčatové šťávě
kvalitní loupaná krájená rajčata v rajčatové šťávě obsahují pouze rajčata a šťávu z nich. Do některých výrobků se přidávají další ingredience (např. kyselina citrónová, regulátory kyselosti, olej, cukr, sůl, cibule aj.). Rajčata mají jen nízký obsah sušiny kolem 6 - 7 %. Obsah bílkovin a tuků je nízký, podobně jako v mnoha dalších druzích zeleniny. Rozhodující složku sušiny tvoří sacharidy, a to od glukózy a fruktózy po stavební polysacharidy představující z hlediska výživy vlákninu. Rovněž obsah minerálních látek odpovídá složení běžné zeleniny. Při posouzení vitaminového složení je příznivý obsah kyseliny listové a provitamínů A. Předností rajčat je škála látek s ochrannými antioxidačními účinky. Do této skupiny patří zejména karotenoid lykopen, vitamin C a další. Tyto látky zřejmě vzájemně zesilují své účinky (= působí synergicky), protože zjišťovaná antioxidační aktivita rajčat a výrobků z nich je vyšší, než odpovídá součtu obsahů jednotlivých antioxidantů. Za rozhodující zdravotně příznivou látku v rajčatech je pokládán lykopen. Lykopen patří do skupiny karotenoidů. Ve zralých červených rajčatech je ho obvykle 30-75 mg/kg. Lykopen se vyskytuje především v povrchových vrstvách plodů vystavených světlu. Odstraněním slupky proto dochází ke značným úbytkům lykopenu. Lykopen je však dostatečně stabilní vůči tepelné sterilaci a během zmrazení. Přesto dochází k jeho určitým ztrátám.
loupaná krájená rajčata v rajčatové šťávě (bez přídavku dalších ingrediencí) určitě patří na zdravý, pestrý jídelníček.
udělejte si loupaná rajčata doma nebo se soustřeďte na koupi kvalitních produktů, které obsahují pouze rajčata a rajčatovou šťávu. Podmínkou využitelnosti lykopenu z trávicího traktu je současná přítomnost tuku v potravě, vesměs se uvádí 10 – 15 g. Významné je, že využitelnost výrazně vzrůstá - udává se pětkrát i více, z produktů tepelně zpracovaných rajčat než ze syrových plodů, což se může jevit, ve srovnání např. s vitaminy jako překvapivé.