mák mletý
Mák mletý se vyrábí mletím makových zrn. V semenech máku najdeme zdravé tuky, bílkoviny i sacharidy. Jsou v nich také obsaženy vitamíny, zejména vitamín E, A a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek tu najdeme vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan, měď, sodík i fosfor.
Mák je bohatým zdrojem vápníku, obsahuje ho údajně dokonce až 12x více než kravské mléko. Tento minerál je nezbytný pro zdraví našich zubů a správný růst kostí. Vitamín E, který se nachází hlavně v potravinách rostlinného původu, se řadí mezi silné antioxidanty, které pozitivně působí na vitalitu našich vlasů, nehtů a pleti.
Věděli jste, že z máku je možné vytvořit máslo? Určitě vás ale nepřekvapí, že se využívá k sladkému pečení (makovník, maková roláda, makový koláč) a do sladkých jídel (šišky nebo nudle s mákem).