mandle loupané
Mandle loupané jsou zdrojem zdravých přírodních tuků i bílkovin. Mandle jsou ořechy, a tak jsou bohaté na různé živiny, minerální látky a vitamíny. Za zmínku stojí především vitamíny skupiny B, vitamín E a z minerálních látek tu najdeme vápník, hořčík, fosfor či zinek.
Mandle jsou známé svým pozitivním vlivem na elasticitu kůže a mohou pomoci při léčbě vysoké hladiny cholesterolu. Také pozitivně působí proti vzniku rakoviny a ovlivňují mozkovou činnost. Mandle obsahují také vlákninu, zdraví prospěšné tuky a bílkoviny, a jsou tedy zdravou potravinou, která patří na racionální jídelníček.
Loupané mandle jsou určené k přímé spotřebě, do dezertů, na pečení i pro vaření slaných či sladkých jídel. Je možné je přidat do domácího müsli nebo granoly. Hodí se také k ochucení ovesné kaše nebo k přípravě domácího mandlového mléka. Mandle, které jsou nakrájené na plátky nebo nasekané, se s oblibou používají k posypání sladkého pečiva (tradičně na mazance a vánočky), ale je s nimi možné posypat i domácí tvarohový koláč.