máslo 82% Pilos
Máslo 82% Pilos nám do jídelníčku přidá tuky. Jeho předností je, že obsahuje cenné vitamíny D, E, K, A, které jsou ale rozpustné právě jen v tucích.
Máslo má vysokou energetickou hodnotu, poněvadž obsahuje především tuk. Pokud se snažíte zhubnout, pak to s jeho konzumací nepřehánějte a hlídejte si kolik si ho namažete na chléb nebo přidáte do jídla. Máslo obsahuje i cholesterol, který stojí za rozvojem srdečních a cévních chorob. Pokud máte tyto zdravotní obtíže, pak se konzumaci potravin s vyšším obsahem cholesterolu vyvarujte.
Světlo má negativní vliv na kvalitu másla, a tak jej skladujte v neprůhledném obalu. Na farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy je možné zakoupit i ručně stloukané máslo, které je chuťově výraznější. Pokud rádi trávíte čas v kuchyni, pak si toto stloukané máslo můžete vyrobit i sami doma, a to ze smetany, která má více než 30% tuku. Máslo patří i mezi hlavní suroviny, které se používají při vaření a pečení. Dodá skvělou chuť omáčkám, polévkám i různým sladkým a slaným kaším. Dále se přidává do koláčů, bábovek a buchet.