máslo 82%
Máslo 82% tuku je z 82% tvořeno mléčným tukem. Dále obsahuje vodu a laktózu (mléčný cukr). V másle najdeme cenné vitamíny D, E, K, A, které jsou rozpustné v tucích.
Máslo má vysokou energetickou hodnotu, poněvadž obsahuje především tuk. Pokud se snažíte zhubnout, pak to s jeho konzumací nepřehánějte a hlídejte si kolik si ho namažete na chléb nebo přidáte do jídla. Máslo obsahuje i cholesterol, který stojí za rozvojem srdečních a cévních chorob. Pokud máte tyto zdravotní obtíže, pak se konzumaci potravin s vyšším obsahem cholesterolu vyvarujte.
Světlo má negativní vliv na kvalitu másla, a tak jej skladujte v neprůhledném obalu. Na farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy je možné zakoupit i ručně stloukané máslo, které je chuťově výraznější. Pokud rádi trávíte čas v kuchyni, pak si toto stloukané máslo můžete vyrobit i sami doma, a to ze smetany, která má více než 30% tuku. Máslo je hlavní surovinou pro vaření i pečení. Skvěle dochutí omáčky, polévky i různé sladké a slané kaše. Používá se také při pečení koláčů, bábovek a buchet.