míchaná vajíčka 5bílků, 1 žloutek
míchaná vejce z 6 kusů bílků a 1 kusu žloutku jsou zdrojem především živočišných bílkovin a obsahují jen malé množství tuku. Vaječný bílek představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jedná se v podstatě o vodný roztok bílkovin (poměr mezi vodou a bílkovinami je asi 8:1). V bílku najdeme asi 40 druhů bílkovin, neproteinová sušina je tvořena sacharidy a minerálními látkami. Žloutek tvoří asi 1/3 hmotnosti slepičího vejce a obsahuje zejména tuk. Výživná hodnota a vlastnosti tuků, jsou dány skladbou mastných kyselin, tvořených z asi 34 % nasycenými (palmitovou a stearovou) a z 66 % nenasycenými (olejovou, linolovou a linolenovou) mastnými kyselinami.
bílkoviny vaječného bílku jsou pro svůj obsah esenciálních aminokyselin plnohodnotné. Jejich stravitelnost u člověka je 96-98 %!!! Jedná se o potravinu, která neobsahuje tuk ani cholesterol a tak ji lze dobře využít zejména při redukční dietě nebo fitness výživě. Vaječné žloutky patří na racionální jídelníček a určitě by se na jejich konzumaci nemělo zapomínat!
vytvořte si takový životní styl, který vám bude dlouhodobě vyhovovat a při jehož dodržování budete v co možná nejlepší fyzické i psychické kondici (extrémy se nedoporučují). Z přebytečných žloutků můžete vyrobit domácí majonézu nebo je využít ke kosmetickým účelům (vlasové či obličejové masky apod.). Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5 - 18°C. Doma skladujte vejce v ledničce (sklepě) a to špičkou dolů.