mléko čerstvé polotučné 1,5% Olma
Nejprodávanější čerstvé mléko na trhu přináší spotřebiteli jedinečnou přírodní chuť a kvalitu. Polotučné mléko z Olmy je nejprodávanějším čerstvým mlékem u nás. Vyniká jedinečnou přírodní chutí, kterou dosahujeme unikátní šetrnou technologií. Mléko není trápeno dlouhou pasterací a tak jsou v něm zachovány veškeré nutriční a chuťové vlastnosti. Vyrábíme ho ze syrového mléka, které pochází výhradně od regionálních farmářů z Moravy.
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí (vývoj) a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (vit. D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí-např. i při prudkém zakašlání).
Pakliže musíte nebo chcete kravské mléko zcela nahradit, poohlédněte se v obchodech se zdravou výživou. Na výběr je dnes již řada živočišných i rostlinných produktů (mléko kozí, ovčí, někdy se podaří sehnat i mléko kobylí či „mléko“ rostlinné (sójové, rýžové, mandlové, z kešu oříšků, ...). Rostlinné nápoje sice nejsou v pravém slova smyslu mléka, ale v kuchyni je využijete stejným způsobem a hodí se také pro přímou konzumaci. Mléko je také nedílnou součástí řady sladkých moučníků (tvarohový koláč s ovocem, bábovka, bublanina, ...).