Nescafé káva classic slouží pro přípravu horkého kávového nápoje. Výchozí surovinou pro výrobu rozpustné kávy jsou kávová zrna, která se až do fáze mletí zpracovávají stejným výrobním postupem, jako jiné druhy kávy. Na výrobu jednoho kilogramu rozpustné kávy se však spotřebuje mnohem větší množství kávových zrn, než na výrobu kávy mleté. Podle kvality kávy a způsobu zpracování se odvíjí i množství a jakost obsažených látek v kávě. V každém případě káva kromě kofeinu obsahuje také antioxidanty, polyfenoly, vlákninu, draslík, fosfor, železo, hořčík či vitamín B3.
Kofein z kávy stimuluje organismus a antioxidanty mají ochranný vliv na naše zdraví, protože neutralizují účinek škodlivých volných radikálů. Kávu, nejlépe neslazenou, je možné zdravému dospělému člověku v rozumném množství, tedy 2 až 3 šálky denně, doporučit. Káva je nápoj, který odvodňuje organismus, a proto je dobré při jeho konzumaci pamatovat na dostatečný pitný režim.
Při redukční dietě se pití kávy příliš nedoporučuje. Jedním z důvodů je fakt, že většina lidí s nadváhou a obezitou trpí vysokým krevním tlakem. Pokud si při redukční dietě přeci jen kávu dopřejete, nedoslazujte ji, nebo cukr nahraďte stévií či čekankovým sirupem. Na zjemnění nízkotučné nebo polotučné mléko. Káva se používá i k přípravě dezertů, především tiramisu.