ocet
Ocet se vyrábí alkoholickým kvašením a obsahuje kyselinu octovou. Jedná se o kyselou tekutinu, která se využívá při nakládání i vaření.
V malém množství ocet umí čistit tělo, doporučuje se každé ráno pít sklenici vody se lžičkou octa (nejlépe jablečného). Zmírňuje také nadýmání, a tak se s oblibou přidává do salátů a luštěninových pokrmů. Octové zábaly mohou zmírnit otoky. Ředěný ocet se dá i použít také jako ústní voda.
Ocet, který obsahuje více než 10% kyseliny octové, se musí užívat vždy ředěný. Neředěný by mohl popálit sliznici. Ocet si umí efektivně poradit s vodním kamenem, stačí ho lehce zředit s vodou a nalít na místo, které je potřeba vyčistit. Také s ním jednoduše vyvaříte a vyčistíte rychlovarnou konvici. V kuchyni se využívá pro dodání kyselé chuti omáčkám, polévkám a kaším (čočková, hrachová, ...). Své využití má i při konzervování potravin, například nakládání zeleniny a hub.