Olomoucké tvarůžky
Jedná se o zrající sýr, který vyniká zejména svým vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Olomoucké tvarůžky obsahují ale také velké množství soli. Základem pro jejich výrobu je odstředěné mléko. Na trhu je možné dostat i ochucené druhy tvarůžků (červená paprika, zelený pepř, kmín, česnek či restovaná cibulka) a to v různých tvarech.
Olomoucké tvarůžky obsahují velké množství soli (max. 5,5 %), což v praxi znamená, že konzumací 100 g tohoto sýru přesáhnete doporučenou denní dávku soli pro dospělou osobu. Proto se tento sýr hodí spíše pro osoby zdravé. Naopak není vhodný zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem či pro pacienty s ledvinovými potížemi. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku ocení zejména lidé redukující svou hmotnost a kulturisté. I ti by však měli pamatovat na jejich vysoký obsah soli, který zatěžuje ledviny a způsobuje otoky. Tvarůžky proto konzumujte s mírou.
Pokud se o tomto sýru chcete dozvědět víc, můžete navštívit Muzeum Olomouckých tvarůžků, které je umístěné přímo v prostorách původní výrobny v Lošticích. V nedaleké podnikové prodejně v Lošticích lze i nakoupit kompletní sortiment, a to včetně tvarůžkových specialit. Pokud chcete něco opravdu extra, jistě vás zaujme také Tvarůžková cukrárna, která nabízí řadu sladce se tvářících, ale slaně chutnajících dobrot. Olomoucké tvarůžky výborně chutnají i v různých pomazánkách.