paštika játrová domácí
Paštika játrová domácí se připravuje z kuřecích, vepřových i kachních jater. Na domácí játrovou paštiku existuje řada receptů. Obsah potraviny závisí na kvalitě a poměru jednotlivých ingrediencí a na pracovním postupu přípravy pokrmu.
Výhodou domácí paštiky je to, že zpravidla neobsahuje žádné přídatné chemické látky. Přesto lze obecně říct, že je to potravina, která má vysoký obsah nevhodných tuků. Paštiky také většinou obsahují mnoho soli a výrazné koření, se kterým si každý organismus nemusí poradit. Paštiky se nehodí zejména pro dietu redukční, šetřící, šetřící neslanou, dále pro dietu s omezením tuku a diabetickou. Vyhnout by se jí měli také jedinci s vysokým cholesterolem.
Obecně platí, že drůbeží paštika je o něco zdravější než ta vepřová. Patříte-li mezi milovníky paštik, pak můžete zkusit vytvořit kachní paštičku v křupavé krustičce. Místo paštiky připravte raději masovou pomazánku z libové zbylé pečeně, bude obsahovat méně tuku a bude zdravější.