Pepsi light
Pepsi light je nízkokalorický nealkoholický nápoj s umělými sladidly. Výrobek je složen z vody, oxidu uhličitého, karamelu (E150d), kyseliny fosforečné (E338), kyseliny citrónové (E330), aspartamu (E951), acesulfamu K (E950), citrátu sodného (E331), kofeinu a aroma.
Sycené limonády s obsahem umělých sladidel a dalších chemických látek, nejsou vhodné pro zdravý životní styl. Látka E150d – karamel: na veřejnosti kolují názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo kancerogenní, což se však nepodařilo při pokusech na zvířatech prokázat. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšení střevní činnosti. Látka E330 – kyselina citronová: v obvyklém množství by měla být bez nežádoucích účinků. Nadměrná spotřeba však může způsobit narušení zubní skloviny. Látka E331 – citronany sodné: měly by být bez nežádoucích účinků. Není však vyloučeno, že při nedostatku vitamínu D v těle může způsobit špatné vstřebávání vápníku. Látka E338 – kyselina fosforečná: vysoké dávky fosforečnanů ve stravě, mohou narušit v lidském organismu rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a zapříčinit tak nedostatek vápníku. Látka E950 - acesulfam K: podle některých studií prováděných na krysách, je acesulfam K zodpovědný za vznik nádorů. Jeho toxické účinky však nebyly s jistotou nikdy prokázány. Látka E951 – aspartam: od roku 1974 je aspartam podezírán z vlivu na vznik rakoviny mozku. Od této doby probíhají diskuze o jeho závadnosti. Tato látka je také zdrojem fenylalaninu, který je nevhodný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu tzv. fenylketonurií.
Zejména malé děti by se měly učit již od útlého věku správnému pitnému režimu. Pro běžné pití je vhodná zejména nesycená voda, bylinkové, ovocné, zelené či slabé černé čaje (pozor na velkou spotřebu jednoho druhu bylin). Tyto nápoje můžete doplnit džusem ředěným vodou v poměru 1:1 a džus by měl být z čerstvě vymačkaného ovoce. Vhodné jsou i různé druhy minerálních vod podle momentální potřeby vašeho organismu. Klasickou vodu je možné ochutit různými bylinkami (máta, šalvěj, levandule, ...), citrusovými plody, bobulovitým ovocem, melounem i okurkou.