pórková polévka
Pórková polévka patří mezi lehčí zeleninové pokrmy. Na pórkovou polévku existuje řada receptů, které se mohou lišit postupem přípravy i obsahem některých ingrediencí.
Pokud nepoužijete při přípravě této polévky příliš mnoho tuku (zdrojem může být tuk na opékání surovin, jíška, mnoho žloutků, smetana, šlehačka, ...) a soli, tak určitě můžete pórkovou polévku zařadit do svého jídelníčku.
Polévku připravujte z čerstvého pórku (nepoužívejte mražený) a jídlo zahušťujte nastrouhanou bramborou (místo tučné jíšky). Místo soli můžete použít kvalitní přírodní sójovou omáčku nebo pastu miso, které mají blahodárný vliv na naše zdraví (fermentovaná potravina). Pórková polévka bude chutnat s nasucho opečenými celozrnnými toasty. Pokud nemáte rádi toasty zcela suché, můžete je pokapat trochou kvalitního oleje lisovaného za studena. Na toasty nebo přímo do polévky je také dobré nastrouhat trochu kvalitního tvrdého sýra (při redukci hmotnosti by měl sýr obsahovat max. 15 g tuku na 100 g výrobku).