pstruh lososovitý
Pstruh lososovitý neboli lososový je ve skutečnosti pstruh duhový, jehož maso bylo chemicky obarveno, aby připomínalo maso lososa. Pstruh je známá sladkovodní ryba a je bohatý na bílkoviny a zdravé tuky, především na omega-3 nenasycené mastné kyseliny (neboli PUFA omega-3).
Rybí maso je velmi prospěšné pro naše zdraví díky svému obsahu bílkovin a zdravých tuků, konkrétně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Konzumace ryb snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění a posiluje imunitní systém. Maso ze pstruha je určitě vhodné pro každodenní zdravý životní styl, vybírejte si však klasického pstruha, který není zbytečně dobarvován. Hodí se také do diety a to jak redukční, šetřící či diabetické. Obecně platí, že sladkovodní ryby jsou lehce stravitelné, a proto je vhodné podávat je i malým dětem a seniorů, je ale nutné dávat pozor na kosti.
U maso a u ryb dvojnásob platí, že je nutné se zaměřit na čerstvost. Ideální je rybu kupovat na rybím trhu, v sádkách nebo na rybárně. V sádkách rybu před vámi vyloví, zabijí i vykuchají. K pstruhovi se výborně hodí vařený brambor, grilovaná zelenina nebo zeleninový salát.