rajčatová polévka
Rajčatová polévka se nejčastěji připravuje z rajčat, olivového oleje a cibule. Dochucuje se česnekem, pepřem, solí čerstvou bazalkou. Na tuto polévku má každý svůj oblíbený recept a její obsah se tak může značně lišit. ložení tak může být značně variabilní.
Rajčata jsou zdrojem lykopenu, červeného barviva, jenž si naše tělo samo neumí vytvořit. Vliv pokrmu na naše zdraví se odvíjí od kvality jednotlivých ingrediencí a pracovního postupu přípravy pokrmu. Každý používá jiný základ - čerstvá rajčata, protlak a kečup, jiné koření - přídavek kořenové zeleniny nebo jinou zavářku – nočky, nudle, rýže, ovesné vločky. Pokud chcete ušetřit kalorie, tak šetřete tukem, smetanou, a nepřidávejte zavářku ani krutónky nebo sýr.
Rajčatová polévka se nejčastěji připravuje klasicky jen s bazalkou, ale jsou možné i další varianty, například s bulgurem a fetou. Aby náš organismus zpracoval z rajčat lykopen, tak je důležitá i současná přítomnost tuku v potravě, a to zhruba kolem 10 až 15g. Zajímavé je, že využitelnost vitamínů z rajčat výrazně vzrůstá (udává se pětkrát i více), když jsou tepelně zpracovaná.