rajčatová polévka s rýží
Rajčatová polévka s rýží se připravuje z rajčat, která mohou být jak čerstvá, tak i konzervovaná. Zpravidla se na tuku, nejčastěji rostlinném oleji, orestuje cibulka, a pak se přidají rajčata. Poté se přidá voda nebo vývar a polévka se přivede k varu. Pak se přidá rýže a sušená bazalka. Nakonec se dochutí solí a pepřem, někdo přidává i cukr, aby byla polévka sladší.
Zeleninové polévky patří do zdravého jídelníčku, obzvláště pokud nejsou zahuštěné jíškou či bílou moukou. Z výživových hodnot tato polévka nabízí především zdravé sacharidy, poněvadž obsahuje rýži. Pokud chcete mít polévku co nejdravější, tak použijte k osmažení cibulky kvalitní olivový olej a nedoslazujte ji cukrem.
Rajčatová polévka s rýží je poměrně vydatná, a tak se může stát i samostatným chodem, například večeří. Stačí když si k ní přidáte kousek kvalitního pečiva nebo plátek čerstvého chleba. Máte-li čerstvou bazalku, pak si před servírováním ozdobte porci několika voňavými zelenými lístečky, bude pak ještě chutnější.