rajská omáčka
Rajská omáčka se nejčastěji kombinuje s hovězím masem, houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Na rajskou omáčku má každá hospodyňka svůj osvědčený postup, ale zpravidla se připravuje osmažením cibulky, následně se udělá klasická světlá jíška a přidá se rajčatový protlak. Nakonec se směs zalije vývarem nebo vodou a přidá se koření (nové koření, bobkový list, hřebíček, sůl a pepř). Hotovou omáčku je možné dosladit cukrem.
Tuto omáčku lze připravit zdravým i nezdravým způsobem, záleží na konkrétní receptuře. Místo klasické jíšky je možné k zahuštění použít pouze zeleninu, místo sádla použijte raději olivový olej nebo přepuštěné máslo (ghí). Místo vývaru z kostky si připravte vlastní zeleninový nebo masový vývar.
V našich receptech najdete postup na zdravou rajskou omáčku bez lepku a bez tuku i na klasickou variantu s masovými koulemi. Klasický houskový knedlík vyměňte za špaldový, klasická bílá kolínka skvěle nahradí celozrnné těstoviny.