rukola
Rukola je listová zelenina, která obsahuje zejména velké množství vitamínu C a draslíku. V listech tohoto salátu, najdeme také alkaloidy.
Alkaloidy obsažené v této zelenině působí diureticky (močopudně) a stimulují zažívání. Listy mají osvěžující účinky a používají se k léčbě kašle. Podle některých zdrojů jde o rostlinu s afrodiziakálními a protirakovinovými účinky.
Pokud rukolu konzumujete poprvé, smíchejte ji ještě s jinými druhy salátů a zeleniny. Její chuť je dosti výrazná a nemusela by vás ve větší koncentraci oslovit. Skvěle se doplňuje s chutí rajčat, česneku a bazalky. Rukolu lze používat do studené (saláty, ať již zeleninové, těstovinové, rýžové, ale překvapivě také ovocné) i teplé kuchyně (jako lehce orestovaná příloha nebo též jako součást pokrmu - tuňáková quesadilla). Pro konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky vysoké kolem 15 cm, které se sklízejí asi 6 až 8 týdnů po vysetí, mají pikantní chuť po ředkvičkách a lehce oříškový nádech.