rýže jasmínová
Rýže jasmínová je zdroj kvalitních sacharidů. Její výhodou je, že je bohatá na vlákninu a má opravdu jen minimální množství tuku. Vyznačuje se i přítomností důležitých minerálů jako je hořčík, vápník, železo, mangan, selen. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B.
Jasmínová rýže se skvěle hodí pro jakýkoli zdravý styl stravování i pro redukci hmotnosti. Neobsahuje totiž téměř žádný tuk a navíc byla studiemi i potvrzena její schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je také vhodnou potravinou pro osoby s celiakií, poněvadž neobsahuje lepek.
Jasmínová rýže se používá jako příloha k řadě jídel. Její předností je krásná vůně a typická lepivost, díky které je ideální k přípravě pilafu nebo různých dezertů. Jako příloha se skvěle hodí k omáčkám a různým masovým směsím (kuřecí, hovězí, ...) nebo k tofu. Poněvadž se lepí, tak se velmi dobře jí bambusovými hůlkami, které se tradičně používají jako příbor v asijských zemích.