jasmínová rýže vařená
Jasmínová rýže, která pochází z Thajska, je především zdrojem kvalitních sacharidů. Výborné je, že obsahuje vlákninu a jen minimální množství tuku. Najdete tu i řadu minerálních látek (hořčík, vápník, železo, mangan, selen, ...) a vitamínů, především skupiny B.
Jasmínová rýže vařená se skvěle hodí pro jakýkoli zdravý styl stravování i pro redukci hmotnosti. Neobsahuje totiž téměř žádný tuk a navíc byla studiemi i potvrzena její schopnost snížovat hladinu cholesterolu v krvi. Je také vhodnou potravinou pro osoby s celiakií, poněvadž neobsahuje lepek.
Jasmínová rýže krásně voní a velmi dobře se lepí, a tak se často využívá k přípravě pilafu nebo různých dezertů. Také je velmi oblíbená jako příloha k omáčkám a masovým směsím. Díky své lepivosti se tato rýže snadno jí bambusovými hůlkami, které se tradičně používají jako příbor v asijských zemích.