rýže kulatozrnná
Kulatozrnná rýže je zdrojem velkého množství škrobů a obsahuje jen minimum tuku. Najdeme zde i některé vitamíny,zejména vitamíny skupiny B, a minerální látky, jejichž množství záleží na způsobu zpracování rýže.
Kulatozrnnou rýži je možné bez obav zařadit na racionální jídelníček. Rýže je lehce stravitelná, a proto se hodí také pro pacienty s šetřící dietou. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, a tak ji ocení lidé s alergií na lepek a celiakií. Vitamíny skupiny B se podílí na správné funkci řady metabolických procesů.
Díky své lepivé konzistenci je kulatozrnná rýže vhodná k přípravě různých nádivek a náplní, na španělskou paellu, rýžové placičky nebo na rizoto v italském stylu. Skvěle se uplatní také při přípravě nákypů, pudingů, rýžových kaší a dalších sladkých jídel.