Rýže parboiled Lagris je vyráběna způsobem, kdy se neloupaná zrnka máčí a zpracovávají vysokotlakou parou. Při procesu přecházejí vitamíny, minerální látky a další živiny ze slupky rýže dovnitř do zrna. Zrnka se pak ještě oloupou a vyleští. Z hlavních živin rýže obsahuje zejména sacharidy, dále zde najdeme bílkoviny a velmi malé množství tuku. Množství vitamínů a minerálních látek závisí na kvalitě rýže a šetrnosti při zpracování.
Rýži parboiled je možné zařadit na racionální i redukční jídelníček. Hodí se také pro pacienty s šetřící dietou či diabetem. Rýže je přirozeně bezlepková potravina, a tak je vhodná také pro osoby alergické na lepek.
Rýže parboiled Lagris je kyprá, sypká, nelepivá a nemá tendenci se rozvařit. Pokud podáváte rýži parboiled malým dětem nebo seniorům, dávejte pozor, aby nedošlo k vdechnutí zrnek. Při redukční dietě volte adekvátní porci rýže, celý sáček je pro většinu hubnoucích příliš. Rýže parboleid se hodí jak pro přípravu čínského rizota, tak i jako příloha k masu, různým masovým směsím nebo tofu.