skyr
Skyr je tradiční mléčný výrobek z Islandu, který je svou konzistencí spíše podobný tvarohu než jogurtu a nabízí nám vysoký obsah bílkovin. Konzistenci má podobnou jako řecký jogurt, ale jeho chuť je o dost jemnější. Vyrábí se obdobným stylem jako jogurt.
Skyr je zdravá potravina, která se dokonale hodí do každodenního jídelníčku i pro redukci hmotnosti. Bílkoviny, které patří mezi tři základní makroživiny, jsou potřebné pro správnou funkci našeho organismu a růst svalového hmoty. Také se podílejí na vzniku některých hormonů a červených krvinek, navíc i posilují celkovou imunitu. Čisté mléčné výrobky jsou velmi dobrým zdrojem vápníku, jenž je nezbytný pro zdraví našich kostí a zubů.
Skyr je ideální základ pro snídani i svačinu. Stačí k němu přidat hrst ořechů či semínek, porcí sypaného müsli nebo domácí granoly. Nezapomeňte také na čerstvé ovoce, které je cenným zdrojem vitamínů. Neochuzený skyr lze použít k přípravě bezlepkové kaše nebo i brokolicové či dýňové polévky.